Hou jij van de Amerikaanse keuken?

Ik heb het natuurlijk niet over de culinaire prestaties van de Amerikanen, die leidde tot de gekkigheidjes als gegrilde marshmallows met chocola tussen twee koekjes en het bekende fastfood met kraak noch smaak. Hoewel je mij midden in de nacht wakker kunt maken voor een sappige hamburger met goed rundergehakt en augurkjes, huisgemaakte bearnaisesaus en lekkere knapperige salade op een vers pistoletje!
Maar nee, ik heb het hier over de Amerikaanse keuken – de ruimte waarin je echt eten kookt. Wij houden erg van de Amerikaanse keukens uit de jaren ‘50 met zo’n science fiction retro design, ontworpen door de beroemde designer Raymond Loewy. Een Fransman overigens, die ook tekende voor de beroemde Le Creuset-pannen, dus dat maakt het al weer wat logischer allemaal.

Amerikaanse keukens van Raymond Loewy

Keukens van de beroemde Amerikaans/Franse ontwerper Raymond Loewy zijn gemaakt van gelakt metaal in een belijning die doet denken aan de auto’s uit die periode. Er zijn in Nederland in de jaren ’50 en ’60 heel veel van dit soort keukens ingebouwd in nieuwbouwwijken met in elk huis zo’n design keuken. Dat komt ook omdat ze ondanks het mooie ontwerp makkelijk in serie en dus relatief goedkoop gefabriceerd konden worden. De Raymond Loewy keukens zijn tegenwoordig zeer geliefd bij verzamelaars van design uit de jaren 50. Er zijn dan ook gespecialiseerde bedrijven die oude keukens van deze ontwerper van de schroothoop redden om ze te renoveren en te voorzien van moderne inbouwapparatuur in te bouwen. Zoals American kitchen, by Raymond Loewy in Amsterdam waar ik de foto’s heb gepikt die in dit artikel staan. Zij restaureren Amerikaanse keukens uit de jaren 50 en 60 en verkopen ze aan de echte liefhebbers van retro design meubels en vintage inrichting.

Amerikaanse keuken inrichten

Als het gaat om keukenmeubels, dus fifties booth-banken, keukentafels en diner stoelen voor een keuken in Amerikaanse stijl, dan vind je heel veel van je gading in onze webshop. Maar voor het creëren van de echte atmosfeer van de jaren 50 heb je meer decoratie nodig, zoals van die metalen fifties reclameborden (hoewel ik bijna zeker weet dat ze die vroeger niet in huis ophingen), en vooral ook jaren 50 keukenapparatuur, fifties handdoeken, theedoeken, borden, tomado kastjes en treefjes… alles wat de jaren 50-sfeer in je keuken kan introduceren. Om dit soort materiaal online te vinden, kun je zoeken op marktplaats.nl. Maar een echte schatkamer is de internationale site Etsy. Met slim gebruik van de goede keywords vind je er heel veel decoratiemateriaal uit de jaren 50 uit de hele wereld en vooral uit de Verenigde Staten.

En natuurlijk vind je tegenwoordig bij moderne online winkels zat keukenapparatuur in de zogenaamde ‘Retro Look’, zoals deze broodrooster:

Succes met zoeken!

*Zei ik ‘gegrilde marshmallows met chocola tussen twee koekjes’? Jazeker. Dat noemen ze in Amerika ‘smores’. Echt walgelijk, zo lekker, en je maakt als volgt klaar:

X