Jaren 50 restaurant inrichting… zo creëer je een echte Amerikaanse diner

Als je denkt aan de inrichting van een restaurant in de stijl van de jaren ’50, denk je meteen aan van die vrolijke Amerikaanse Happy Days diners. Zo’n fast food restaurant vol roze en pistache pastelkleuren waarjonge mannen met vetkuif en meisjes met bobbysocks en petticoats aan de lopende band al zingend en dansend hamburgers en milkshakes bestellen. Maar dat is niet de enige manier om een authentieke diner in te richten.

Meubels van een jaren 50 restaurant… da’s vinyl en chroom!

In de Happy Days van de jaren ’50 werden veel familie-restaurants ingericht in een science fiction-achtige stijl, geïnspireerd op de ‘Space Age’ waarin mannen zomaar naar de maan vlogen. Een vormgeving die we ook terugzien in de auto’s van die periode, met een hoog ‘Jetsons’-gehalte. Met chromen frames voor de stoelen, en metalen ‘bumpers’ rond de formica tafels. Ze hadden toen net de vinyl bekleding uitgevonden als alternatief voor leder. Dus in plaats van verplicht beige, bruin of wit, konden ze nu ook vrolijk gekleurde bekleding maken. In Rose, rood, blauw, ruby red. En omdat het kon, deden ze het ook! De restaurant jaren 50 inrichting werd soms een ware orgie van kleuren en blinkend metaal, schitterend van optimisme in een periode waarin zelfs de sky niet meer the limit was!
center>

De eerste diners waren ‘prefab’-restaurants

Zoals tegenwoordig supermarkten en MacDonalds zich vestigen aan belangrijke verkeersaders, zo zochten ook de eerste Amerikaanse diners een plekje aan een doorgaande weg of rotonde, liefst met een flinke parkeerplaats voor de deur, voor al dat blinkende blik. En dan heben we het niet per se over de ‘Drive-In’ diners, waar je werd bediend door meisjes op rolschaatsen, maar meer de eetbarakken of vreetschuren van het soort ‘Greasy Spoon’ (vette lepel). Soms gebruikten ze hiervoor een afgedankte treinwagon, soms ook waren het van die grote aluminium ‘Streamliner’ caravans, omgebouwd tot Food Truck. Maar vaak ook ging het om kant-en-klare metalen bouwsels, in een fabriek geprepareerd en ter plekke gemonteerd. Daar was een hele industrie rond gebouwd. Dergelijke prefab-diners kon je niet alleen gemakkelijk langs de weg planten, maar bovendien indien nodig na een jaar of tien weer laten demonteren en naar de fabriek terugbrengen voor een grondige ‘service beurt’.

Jaren 50 restaurant inrichting anno nu

Als je nu een restaurant wilt inrichtingen in een Amerikaanse fifties stijl, kun je vrijelijk kiezen uit een heel scala aan kleuren. Inderdaad de vrolijke ‘Happy Days’ suikerspin-tonen, maar ook wat bedaagder en misschien wel authentieker, richting zwart en bruintonen, of ‘antique Ruby’ of gebroken wit. Voor een look die minder ‘soda fountain’ is en meer ‘Greasy Spoon’. En natuurlijk kun je ook allerlei leuke accessoires toevoegen, zoals deze prachtige retro radio. Modern genoeg, maar met een retro sausje.

 

Wat jij wilt! Voor feedback en overleg over de inrichting van een jaren 50 restaurant kun je sowieso altijd contact met ons opnemen. We helpen je graag verder bij het creëren en meubileren van een zo authentiek mogelijke American Diner.

 

Franse versie van dit artikel.
Bol.com Algemeen

X