Reclame in de fifties – I’m on my way to Burma ShaveDe fantastische Amerikaanse zanger Tom Waits (nee, niet van de fifties of sixties maar van de seventies en nu gewoon nog steeds actief en populair) heeft een liedje over een high way drifter die in zijn auto onderweg is naar Burma Shave. Dat is geen plaatsnaam, maar een merk scheercrème dat in de USA reclame maakte op borden langs de snelweg. Door die borden zou je kunnen denken dat het een bestemming was. Ik wist dat dat iets met reclame in de fifties te maken had, maar niet precies hoe. Dus maar eens opgezocht.

Succesvolle reclame in de fifties

Burma-Shave reclame in de fifties

Wat blijkt, Burma Shave is veel ouder. Het merk bestond al in de jaren twintig, en wist tijdens de crisisjaren te overleven door op originele en opvallende manier reclame te maken met slogans op een rijtje opeenvolgende borden langs de snelweg. Eerst nog met een puur commerciële boodschap, zoals SHAVE THE MODERN WAY –
FINE FOR THE SKIN – DRUGGISTS HAVE IT –
BURMA-SHAVE maar gaandeweg steeds origineler en poëtischer. Op een gegeven moment werden de slogans humoristische rijmpjes

The whale
Put Jonah
Down the hatch
But coughed him up
Because he scratched
Burma-Shave

I’d heard it praised 
By drug store clerks 
I tried the stuff 
Hot dog! 
It works 
Burma-Shave

Andere slogans wezen de weggebruikers op veilig gedrag in het verkeer. Zoals:

burma-shave-route-66en

“He tried 

To cross 
As fast train neared 
Death didn’t draft him 
He volunteered 
Burma-Shave” 

Er zijn ruim zeshonderd van die korte reclameteksten bekend. Hier staan er een heel stelletje. Ook al zijn de borden nu allemaal verdwenen, veel mensen (vooral babyboomers) weten zich de slogans nog te herinneren. Dat maakt het tot een van de langst lopende en meest succesvolle reclamecampagnes ooit. Grappig dat deze campagne desondanks in Nederland tamelijk onbekend is gebleven. Misschien juist omdat de boodschappen niet in print of op TV verschenen, maar langs de openbare weg.

Winnende reclame-copy

Als professioneel copywriter kan ik de inventieve teksten van Burma Shave zeer waarderen. Binnenkort een artikel over dit onderwerp op mijn blog.

X